Välkommen till Canis Academy och veterinär Ylva Tryggers hemsida.

Här kan du boka konsultation, beställa böcker, läsa om och boka föreläsning.

Glöm inte fästingmedlet!

Franska forskare har undersökt hur ofta patogena (sjukdomsalstrande) mikroorganismer kan förekomma i den fästingart som finns både i Sverige och Frankrike. Nästan hälften (45%) av de undersökta fästingarna bar på två eller flera patogener som misstänks kunna orsaka sjukdom.

Varje år upptäcks runt om i världen fler sjukdomar eller patogener som sprids av fästingar. Den vanliga fästingen som finns i Sverige och Norge misstänks kunna sprida över 20 arter av mikroorganismer – virus, bakterier eller encelliga djur. Många av sjukdomarna kan ha mycket diffusa, långvariga influensaliknande symtom. Människor och hundar tycker att de är sjuka och går från den ena läkaren/veterinären till den andra utan att få en korrekt diagnos.

Det är viktigt att inte ta lättvindligt på fästingar, utan alla måste förstå att de kan vara farliga. Dessutom kan en en borreliainfektion bli värre om patienten samtidigt smittas av anaplasma.  Många med oklara symtom betraktas som inbillningssjuka, men patienterna har nog rätt, det är bara det att vi ännu inte har möjlighet ställa rätt diagnos.