Välkommen till Canis Academy och veterinär Ylva Tryggers hemsida.

Här kan du boka konsultation, beställa böcker, läsa om och boka föreläsning.

Allergischampot Allergenius

Många vill ha djur men kan inte på grund av pälsallergi. Andra har husdjur, men kan bli tvungna att göra sig av med dem på grund av att någon i familjen utvecklar allergi. Nu finns det hopp för dem som vill ha djur men som är allergiska!

Hans Grönlund, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap och Kerstin Bergvall, som är dermatolog med den extra titeln Dipl ECVD har gemensamt tagit fram schampot Allergenius.

Schampot tar bort och kapslar in allergenet, så att det kan sköljas bort. Djuren tar ingen skada av schamponeringen, det är ett milt medel som ska stärka hudbarriären. Nu pågår en kontrollerad studie i sjukhusmiljö. Resultatet kan komma att öppna exempelvis för terapi- och servicehundar på sjukhus.

Hur länge en tvätt räcker beror på djuret och på hur allergisk människan är, men en tvätt varje eller varannan vecka har gett bra resultat. Vårdhundar bör tvättas med specialschampot inför sjukhusbesök, alltså flera gånger i veckan. Allergenerna sitter i huden, saliven och urinen. Katter har stora mängder av sitt huvudallergen i saliven och då beror schamponeringsfrekvensen på hur mycket de slickar sig. Ju renligare katt, desto värre för allergikern. Okastrerade hanhundar har stora mängder av ett hanhundsspecifikt allergen i urinen. När de kissar skvätter urinen på pälsen, torkar och blir luftburen. Allergiker som vill göra ett försök med sin första hund kan välja en tik eller låta kastrera hanhunden.